Veilige verkiezingen? Zo doe je dat!

Als je je verkiezingen serieus neemt, zorg je dat ze veilig verlopen. In deze blog vertelt Nienke Wobbes, consultant bij Progress Verkiezingen, waarom dat soms ook betekent dat we ‘nee’ moeten verkopen. En waarom dat goed is.

Stemgeheim en AVG

Het recht op geheim stemmen is opgenomen in artikel 21 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en artikel 53 van de Nederlandse grondwet, daar schreven we al eerder een blog over. Naast het stemgeheim, hebben we natuurlijk ook te maken met de AVG. Als je de naleving van de AVG hoog op je agenda hebt staan, kijk je natuurlijk heel kritisch naar een mogelijke stemapplicatie. Met Progress Verkiezingen weet je niet alleen zeker dat alle informatie veilig wordt opgeslagen en dat je niet gehackt wordt, je weet ook zeker dat de AVG wordt gerespecteerd. De Erasmushogeschool Brussel vertelde eerder dat juist dit punt hen vertrouwen inboezemde toen ze met Progress in contact kwamen.

Geen tussentijdse uitslag

In onze blog ‘Een verkiezing zonder stemgeheim is geen verkiezing’ schreven we al dat je vanwege veiligheids- en privacy-redenen vanuit onze stemapplicatie geen automatische herinneringen kunt sturen aan mensen die nog niet gestemd hebben. Immers, als je kunt zien wie niet gestemd heeft, kun je ook zien wie wel gestemd heeft en dat is niet de bedoeling. In de afgelopen periode zijn er weer veel organisaties die verkiezingen opzetten met Progress Verkiezingen. Een van de organisatoren vroeg om een tussentijdse uitslag. Ook dit is weer een functionaliteit die technisch gezien heel simpel is te realiseren, maar vanwege het stemgeheim kiezen we ervoor dit niet te doen. Immers, als iemand weet dat kandidaat A met twintig stemmen voorstaat, zou die persoon mensen kunnen beïnvloeden om toch maar vooral op kandidaat B te stemmen. De uitslag wordt pas bekend gemaakt als de verkiezing is gesloten.

Blije klanten

Ondanks dat we ‘nee’ moesten verkopen, was er alle begrip voor ons besluit. Onze klanten kiezen vaak juist voor onze oplossing omdat we veiligheid en privacy zo serieus nemen. We hebben nog nooit met veiligheidskwesties of ongeldige verkiezingen te maken gehad, en we doen er alles aan om dat zo te houden. We krijgen van onze klanten terug dat ze dat heel erg waarderen, zo ook van Home Instead Thuisservice. En blije klanten, daar doen we het voor!

Nieuwsgierig?

Wil je meer informatie over Progress Verkiezingen of ben je benieuwd of we iets voor jouw verkiezing kunnen betekenen? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!

Nienke Wobbes


;