Een verkiezing zonder stemgeheim is geen verkiezing

Een stem uitbrengen, we doen het regelmatig. Of het nu is voor de Tweede Kamer, de gemeenteraad of voor de Top 2000, we willen allemaal dat onze stem anoniem uitgebracht kan worden. Daar zorgen wij dan ook voor met onze stemapplicatie! In deze blog leggen we uit hoe dat werkt.

Gewaarborgde anonimiteit

Het recht op geheim stemmen is opgenomen in artikel 21 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en artikel 53 van de Nederlandse grondwet. Gelukkig maar. Zelf heb ik onlangs een stem uitgebracht voor de Vrijwilliger van het Jaar binnen onze vereniging. Dat wil ik dit anoniem kunnen doen. Met onze stemapplicatie zorgen we dat het stemproces volledig anoniem is en dat de veiligheid is gewaarborgd. Wij laten onze applicaties elk jaar opnieuw door een onafhankelijke partij toetsen. Met de op deze wijze behaalde ISAE 3402-verklaring kunnen we aan onze klanten bewijzen dat we aantoonbaar in controle zijn over de dienstverlening die we aanbieden.

Veiligheid gegarandeerd

Behalve stemgeheim is ook veiligheid een hot topic vandaag de dag. Om dat te kunnen waarborgen, maken we gebruik van sterk beveiligde servers en een beveiligde verbinding en sluiten we aan bij de bewezen authenticatie van de klant. Onderwijsinstellingen gebruiken hiervoor SURFconext, de inlogmethode van SURF, de coöperatieve vereniging van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Hierbij logt de stemgerechtigde met zijn eigen bekende username en wachtwoord in. Voor andere organisaties hebben we een veilige tweestaps-inlogmethode gecreëerd via e-mail, die ook heel eenvoudig werkt.

Geen automatische herinneringen

Juist omdat wij privacy en veiligheid zo hoog in het vaandel hebben staan, hebben wij ervoor gekozen geen functionaliteit op te nemen in de stemapplicatie waarmee herinneringen kunnen worden verstuurd aan mensen die nog niet gestemd hebben. Technisch is een dergelijke functionaliteit eenvoudig te implementeren, maar het raakt de privacy. Immers, als je kunt zien wie niet gestemd heeft, kun je ook zien wie wel gestemd heeft. Wil je toch een herinnering sturen? Stuur dan een mail naar alle stemgerechtigden. Zo komt de geheime stemming niet in het gedrang!

Nieuwsgierig?

Wil je meer informatie over Progress Verkiezingen of ben je benieuwd of we iets voor jouw verkiezing kunnen betekenen? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!

Jan Batteram [Directeur] info@progressonderwijs.nl | 050 - 205 35 30


;