Zo zorg je voor voldoende opkomst bij jouw verkiezingen

Zo zorg je voor voldoende opkomst bij jouw verkiezingen

Of het nu gaat om de landelijke verkiezingen of om het bestuur van je sportvereniging, het enthousiasmeren van mensen om te komen stemmen, kan best ingewikkeld zijn. In deze blog geeft Nienke Wobbes tips om de opkomst bij jouw verkiezingen te verhogen.

Stemmen is een recht, geen plicht

Bij de regionale verkiezingen in Frankrijk eind juni was de opkomst historisch laag. Slechts een derde van de stemgerechtigden bracht een stem uit. Of het nu gaat om politieke verkiezingen of om de verkiezing voor het broodje van de week, zo’n lage opkomst zet de legitimiteit van een bestuur flink onder druk. Tegelijkertijd is stemmen een recht en geen plicht, maar het is natuurlijk eeuwig zonde om geen gebruik te maken van dat recht. Als wij klanten helpen bij het inrichten van hun verkiezingen, zien we vier zaken die helpen om de opkomst te verhogen.

1 Zorg dat je op de radar bent

Met het versturen van een simpel mailtje, ben je er niet. Die raakt ‘verdwaald’ tussen alle andere mails die mensen krijgen op een dag. Verstuur met zekere regelmaat een mail zodat je op de radar blijft. Zorg dan natuurlijk wel dat die mails er ook een beetje leuk uitzien. En vergeet niet dat er nog veel meer kanalen zijn die je kunt gebruiken. Denk daarbij aan socialmediakanalen, maar ook aan fysieke posters. Alle kanalen die voor jouw organisatie relevant zijn, kun je inzetten.

2 Visueel is hot

Dingen visueel maken is hot vandaag de dag. Speel daarop in. Maak een promotiefilmpje of deel een aantrekkelijk beeld om mensen te enthousiasmeren.

3 Communiceer laagdrempelig

Behalve het wegnemen van de fysieke drempels is het ook goed alert te zijn op de drempels in je manier van communiceren. Zorg dat dat toegankelijk en begrijpelijk is. Dat houdt ook in dat je je doelgroep bij voorkeur in de eigen taal aanspreekt.

4 Maak het makkelijk

Elke drempel die mensen over moeten om te gaan stemmen, is er één te veel. Dat is de grote winst van digitaal stemmen: het maakt niet uit waar je bent, je stem uitbrengen is een kwestie van een paar muisklikken of vingerbewegingen.

Nieuwsgierig?

Meer weten over de voordelen van digitaal stemmen? Check dan onze eerdere blog. Wil je meer informatie over Progress Verkiezingen of ben je benieuwd of we iets voor jouw verkiezing kunnen betekenen? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!


;