Stemmen op papier? Zo jaren 80! Doe het gewoon lekker digitaal.

Hoewel het natuurlijk ouderwets is moet ik toegeven dat ik het af en toe best fijn vind om dingen op papier te doen. Zo maak ik tijdens een vergadering graag aantekeningen op papier. En hoewel ik regelmatig digitale boodschappenlijstjes heb geprobeerd, loop ik nog steeds het liefst met een briefje door de winkel. Mijn stem uitbrengen daarentegen doe ik het liefst digitaal, in deze blog lees je waarom.

Gedoe

Stemmen op papier brengt nogal wat werk met zich mee. Allereerst moet je een kieslijst maken en deze laten printen, vervolgens moet je die verspreiden. Dan moeten de stemmers de kieslijst uit de envelop halen en deze lezen, wat op zich al een uitdaging is. Vervolgens moeten ze ervoor kiezen om naar het stembureau te gaan om hun stem uit te brengen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het tellen van de stemmen en het eventueel bepalen van de zetelverdeling.

Het is heel gemakkelijk om even digitaal je stem uit te brengen. Neem een organisatie als Home Instead Thuisservice, waarbij de medewerkers verspreid over het land aan het werk zijn. Zij zouden naar het hoofdkantoor moeten om een papieren stem uit te brengen. Ook bij onderwijsinstellingen werkt dat zo: docenten en andere medewerkers zitten vaak over meerdere gebouwen of plaatsen verspreid. Als je digitaal stemt, maakt het niet uit waar je je bevindt.

Keerzijde

Toch kent ook het digitaal stemmen een keerzijde. Voorheen ging je met een stembiljet naar de stembus, op het werk, in de wijk of elders. Hoewel stemmen uiteraard altijd anoniem is, is het voor de omgeving vaak wel duidelijk dat je gaat stemmen. En als er een schaap over de dam is, volgen er meer. Dat effect bestaat niet meer bij digitaal stemmen. Dus nee, door over te stappen op digitaal stemmen gaat niet de opkomst ineens omhoog met een factor drie. Je sluit daarentegen wel aan bij de belevingswereld van de digivaardige generaties.

De vier voordelen van digitaal stemmen

1 Makkelijker

Digitaal stemmen is simpelweg makkelijker dan op papier. In vijf eenvoudige stappen organiseer je alles van begin tot eind. Vervolgens hoef je niets meer te doen. Stemmen worden voor je geteld en zelfs de eventuele zetelverdeling wordt voor je uitgerekend.

2 Aantrekkelijker

Zowel voor jezelf als voor de stemmers is digitaal stemmen aantrekkelijker. Niemand hoeft de deur uit. Met een paar klikken heb je je stem uitgebracht en ga je weer verder waar je mee bezig was.

3 Voordeliger

Behalve dat je heel veel tijd (en tijd is immers geld) bespaart, bespaar je ook op drukwerk en porto.

4 Overzichtelijker

Kandidaten kunnen zelf het verkiezingsplatform vullen met informatie en slogans, en stemmers zien al die informatie overzichtelijk bij elkaar in de stemapplicatie.

Nieuwsgierig?

Vind je stemmen op papier ook zó jaren 80 en wil je ook overstappen op digitale verkiezingen? Of wil je eerst meer informatie over Progress Verkiezingen? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!


;