Onveilige verkiezingen? Je reinste nachtmerrie!

Een verkiezing binnen je bedrijf of instelling is dan misschien niet te vergelijken met de Tweede Kamerverkiezingen, maar het is ook niet zoiets lichtzinnigs als het Broodje van de Week-verkiezing. Als je je verkiezing serieus neemt, zorg je dat het er ook echt veilig aan toe gaat.

Invloed op imago

Mid 2020 onthulde Folia, het journalistieke medium van de Universiteit van Amsterdam, dat onbevoegden via accounts van studenten en medewerkers een stem konden uitbrengen voor de centrale studentenraad en faculteitsraden. Een fraudegevoelig kiessysteem, het is voor elke organisatie je reinste nachtmerrie. Of het nu gaat om verkiezingen voor de ondernemingsraad, medezeggenschapsraad of faculteitsraad of om de verkiezing van de docent van het jaar, je wilt niet dat die verkiezingen een negatieve invloed kunnen hebben op je imago.

Verkiezingen belangrijk, ongeacht de opkomst

Neem het onderwijs. Bij vrijwel elke instelling kunnen studenten en medewerkers meepraten over de strategie van de instelling of van hun eigen faculteit. Tijdens die verkiezingen kunnen mensen zichzelf kandidaatstellen voor de universiteitsraad of de eigen faculteitsraad of dienstraad. Studenten en medewerkers brengen hun stem uit en bepalen daarmee wie hun vertegenwoordiger wordt. Natuurlijk is de opkomst niet altijd reusachtig. Aan de Universiteit Utrecht bijvoorbeeld bracht dit jaar ‘slechts’ 18,7 procent van de studenten en 27,3 procent van de medewerkers hun stem uit voor de universiteitsraad. Verkiezingen staan duidelijk niet bij iedereen bovenaan de agenda, maar dat wil niet zeggen dat het niet belangrijk is.

Geheim stemmen

Het recht op geheim stemmen is opgenomen in artikel 21 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en artikel 53 van de Nederlandse grondwet, daar schreven we al eerder een blog over. Als je verkiezingen houdt, wil je dat de anonimiteit gewaarborgd is, dat alles netjes volgens de regels van de AVG verloopt en dat de applicatie die je gebruikt veiliger dan veilig is. Hoe hard je ook je best moet doen om het opkomstpercentage omhoog te krijgen, als er iets misgaat, kun je rekenen op meer aandacht dan je lief is.

Neem je verkiezingen serieus

Met onze stemapplicatie zorgen we er dan ook voor dat het stemproces volledig anoniem is en dat de veiligheid is gewaarborgd. We slaan niet meer informatie van de stemmers op dan absoluut noodzakelijk: meestal alleen de naam, in een enkel geval ook het e-mailadres, maar zeker niet meer. Die veiligheid is ook precies waarom wij geen herinneringsmails sturen naar de mensen die nog niet gestemd hebben. Als je dat doet, wil dat zeggen dat je bijhoudt wie gestemd heeft en wie niet. Dat is op z’n zachtst gezegd dubieus. Een herinneringsmail gaat daarom naar alle stemgerechtigden. Daarbij vermelden we dat wie al gestemd heeft, de mail als niet verzonden kan beschouwen. Verkiezingen zijn een serieuze aangelegenheid, neem daarom ook je stemapplicatie serieus.

Nieuwsgierig?

Wil je meer informatie over Progress Verkiezingen of ben je benieuwd of we iets voor jouw verkiezing kunnen betekenen? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!

Jan Batteram [Directeur] info@progressonderwijs.nl | 050 - 205 35 30


;