Medezeggenschapsraad 2.0. Wie of wat bepaalt wie mag stemmen?

Medezeggenschapsraad 2.0. Wie of wat bepaalt wie mag stemmen

Sinds 1 januari 2022 is de Wet op de Ondernemingsraden (de WOR) veranderd. De wettelijke termijnen waarna medewerkers meetellen als stem- en kiesgerechtigd zijn ingekort. Nu het aantal flex-medewerkers toeneemt en de gemiddelde duur van het dienstverband af, zorgt deze wijziging ervoor dat de ondernemingsraad weer een goede afspiegeling van de organisatie wordt. Hoe zit het precies?

Eerst even de wijzigingen op een rij

De Wet op de Ondernemingsraden (de WOR) is veranderd. Voor wie het gemist heeft, nog even de wijzigingen op een rij:

  • De wettelijke termijnen voor het kiesrecht zijn ingekort, van minimaal zes en twaalf maanden naar drie maanden.
  • Uitzendkrachten zijn sneller verkiesbaar, van twee jaar naar vijftien maanden. Na 18 maanden (dat wil zeggen de 15-maandentermijn plus drie maanden) hebben uitzendkrachten actief en passief kiesrecht bij het bedrijf dat hen inleent.
  • Bij commissies met niet or-leden is de hoofdregel losgelaten dat een meerderheid van de leden or-lid moet zijn. Als een vaste commissie niet in meerderheid uit or-leden bestaat, blijft het advies- en instemmingsrecht wel bij de or liggen.

Goede ontwikkeling

Een mooie ontwikkeling vinden wij. Zeker nu het aantal flexwerkers en tijdelijke krachten toeneemt en de gemiddelde duur van het dienstverband afneemt, is het een goede ontwikkeling dat mensen na drie maanden in dienst – of 18 maanden als uitzendkracht – mogen stemmen en zich verkiesbaar mogen stellen. Niet alleen wordt op deze manier de betrokkenheid – ook van flexkrachten en uitzendkrachten – vergroot, het is ook een mooie ontwikkeling als we iets willen doen tegen de lage opkomst. We schreven al eerder een blog over hoe uitdagend het kan zijn om kandidaten te werven. Nu wordt in ieder geval de groep waar je uit kunt putten bij de meeste bedrijven een stuk groter. En meer keuze maakt het misschien weer eenvoudiger om kiezers te mobiliseren. Als je dan ook nog eens een goede stemapplicatie inzet, behaal je met zo min mogelijk inspanning zo veel mogelijk resultaat.

Nieuwsgierig?

Wil je meer informatie over Progress Verkiezingen of ben je benieuwd of we iets voor jouw verkiezing kunnen betekenen? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!


;