Lage opkomst? Dit kan je doen

Lage opkomst? Dit kan je doen

Verkiezingen kunnen alleen succesvol zijn als er voldoende kiezers zijn. Toch is het nog weleens lastig om die kiezers te mobiliseren. Wat kun je doen om meer mensen te bewegen tot het uitbrengen van een stem?

Zonder kiezers zijn verkiezingen zinloos

Volgens Wikipedia is een verkiezing een methode waarbij een aantal personen, de kiesgerechtigden, door middel van een stemming bepaalt aan wie een bepaalde functie, post of titel moet worden toegekend. Zonder kiesgerechtigden – de kiezers ofwel de stemmers – zijn verkiezingen zinloos. Maar zie die kiezers maar naar de stembus te krijgen. Stemmen is immers een recht, geen plicht. Ik weet zelf hoe het werkt. Als bestuurslid van de korfbalvereniging waar ik lid van ben, proberen we mensen te bewegen naar de algemene ledenvergadering te komen. Ondanks dat ze daar hun stem kunnen laten horen, komt er vrijwel niemand. Toch staan ze achteraf wel klaar met hun mening over bepaalde zaken. Tegenstrijdig. Als je weet waarom mensen niet komen stemmen, wordt het makkelijker mensen toch zo ver te krijgen. De vijf belangrijkste redenen delen we hier.

1 Men weet niet dat er verkiezingen zijn

Met het versturen van één mailtje of het ophangen van één poster alleen ben je er niet. Communiceer duidelijk, regelmatig en via verschillende kanalen dat er verkiezingen zijn, wanneer ze zijn en hoe mensen hun stem kunnen laten horen.

2 Men heeft geen tijd

Als mensen fysiek naar de stembus moeten gaan, dan kan dat als een drempel voelen. Door te kiezen voor een digitale stemapplicatie, hoeven kiezers niet fysiek de gang naar het stemlokaal te maken, maar tussendoor ‘even’ hun stem uitbrengen.

3 Men heeft geen interesse

Om mensen echt enthousiast te maken, moet je de verkiezingen wel leuk maken. Zorg voor aansprekende content, organiseer debatsessies, of neem een voorbeeld aan deze gemeenten, die originele activiteiten verzonnen, van Escaperoom tot vlogwedstrijd en van verkiezingslied tot pubquiz.

4 Men denkt dat hun stem niet uitmaakt

Zorg dat het tegendeel duidelijk wordt, communiceer over welke dingen je besluiten neemt en welke thema’s je bespreekt. Laat je kiezers voelen dat ze ertoe doen.

5 Men weet niet op wie te stemmen

In een online stemapplicatie kun je veel partij- en kandidaatinformatie kwijt. Zorg dat je die goed vult – en zorg ook dat de content aantrekkelijk is – zodat mensen weten op wie ze kunnen stemmen en waar de kandidaten voor staan.

Nieuwsgierig?

Wil je meer informatie over Progress Verkiezingen of ben je benieuwd of we iets voor jouw verkiezing kunnen betekenen? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!


;