Snel online verkiezingen organiseren met Progress Verkiezingen

Het uitbrengen van een stem tijdens een verkiezing heeft verdraaid veel weg van het inschrijven op een tentamen. Zo is onze stemapplicatie Progress Verkiezingen ooit ontstaan, als spin-off van Progress Onderwijsondersteuning. Inmiddels is Progress Verkiezingen een zelfstandige applicatie die haar weg naar een divers palet aan organisaties heeft gevonden. Herman de Groot, onze softwareontwikkelaar van het eerste uur, vertelt over het ontstaan van Progress Verkiezingen.

De eerste Progress-stemapplicatie

Ergens in 1999 kregen we vanuit de faculteiten Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen de vraag of we verkiezingen konden ondersteunen. Het uitbrengen van een stem tijdens een verkiezing lijkt erg op het uitbrengen van een ‘stem’ op een toets die je wil maken. Die functionaliteit hebben we als basis genomen en daar hebben we een aantal virtuele toeters en bellen omheen gebouwd. Zo is de eerste Progress-stemapplicatie ontstaan. In eerste instantie was dit ingebouwd als module in het portaal van Progress SIS. Het voordeel was dat de studenten daar al bekend mee waren en dat al hun gegevens al in het systeem aanwezig waren zodat inloggen een fluitje van een cent was.

Dubbele opkomst

In 2000 deden we de eerste pilot met elektronische verkiezingen bij deze faculteiten van de RUG. Bij de andere faculteiten gingen de verkiezingen nog op de traditionele manier: op papier. De pilot was een groot succes, de opkomst was ongeveer twee keer zo hoog als bij de traditionele verkiezingen. Het jaar daarna werd het elektronisch stemmen dan ook over de hele breedte van de universiteit ingevoerd. Voor het zover was, mocht ik een demo geven aan het College van Bestuur, in het Academiegebouw. Toen ik daar 's morgens kwam om te controleren of de beamer wel werkte en of er een werkende internetverbinding was, ontdekte ik dat heel Progress WWW platlag. Ik ben toen op mijn fiets gesprongen en naar de Westerhaven – onze toenmalige locatie – gefietst. Daar bleek dat de databaseserver een slechte geheugenmodule had. Nood breekt wetten, en ik heb toen die helft van het geheugen verwijderd om de boel weer aan de praat te krijgen. Als een haas ben ik weer naar het Academiegebouw gefietst, waar ik net op tijd was om de demo te geven.

Verder dan onderwijsinstellingen alleen

Na het succes aan de RUG, volgden meer instellingen. Ook de TU Delft, UMC Groningen en Hanzehogeschool Groningen zagen wel heil in het elektronisch stemmen. Een aantal jaar geleden hebben we er een zelfstandige applicatie van gemaakt: Progress Verkiezingen. We hebben de architectuur opnieuw opgezet, nieuwe technologieën gebruikt en de look and feel aangepast. Ook wordt de applicatie steeds rijker qua functionaliteit. Veiligheid en privacy staan daarbij heel hoog in het vaandel, alleen die gegevens die echt nodig zijn, worden opgeslagen. Niets meer en niets minder.

Stemmen simpel maken

Ons doel? Stemmen simpel maken, voor iedereen. Of je nu een onderwijsinstelling bent of een andere organisatie, je moet op een goede manier kunnen stemmen: eenvoudig en veilig. Met Progress Verkiezingen hebben we dat bereikt: je logt in op een beveiligde manier, ziet de verkiezingen waarvoor je gemachtigd bent, ziet de partijen en kandidaten, je brengt een stem uit en klaar is Kees.

Nieuwsgierig?

Wil je meer informatie over Progress Verkiezingen of ben je benieuwd of we iets voor jouw verkiezing kunnen betekenen? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!


;